25 % vähemmän koeajanpurkuja – avoimuus haastatteluissa parantaa onnistumista!

Haastattelen asiakasta ja kysyn suoraan: Mikä tässä työssä on kamalinta – paitsi maanantaiaamut ja loppunut kahvipaketti?

Yllättävän usein saan vastaukseksi hiljaisuuden. Ei siksi, etteikö kuormittavia asioita olisi, vaan koska niistä ei ole tapana puhua. Mutta eikö olisi reilumpaa, että rekrytoija kertoo nämä asiat suoraan jo haastattelussa, sen sijaan että työntekijä joutuu kaivamaan ne itse esiin?

Me Soldemilla päätimme muutama vuosi sitten tehdä rekrytoinnista entistä avoimempaa – ja tulokset olivat kiistattomia. Kun lähdimme vielä avoimemmin kertomaan työn vaatimuksista ja kuormitustekijöistä hyvien ja palkitsevien puolien lisäksi, työntekijöiden tekemät koeajanpurut vähenivät 25 % vuodessa. Kun rekrytoimme lähes 250 työntekijää vuodessa, tämä tarkoitti huomattavaa säästöä niin ajassa kuin rahassa.

Rekrytointi on investointi – älä anna sen valua hukkaan

Liian moni yritys keskittyy vain työnantajamielikuvan kiillottamiseen, koska pelkää pelottavansa parhaat hakijat pois, ja jättää kertomatta työn todelliset realiteetit. Tämä saattaa kuitenkin johtaa siihen, että juuri rekrytoitu työntekijä saattaa lähteä nopeasti pois, koska odotukset ja todellisuus eivät kohdanneet.

Me päätimme tehdä toisin. Kävimme haastattelussa läpi aitoja tilanteita arjesta ja kuuntelimme esimerkiksi muutamia asiakasyrityksen todellisia myyntipuheluita, analysoimme ympäristön kuormitustekijöitä ja ennen kaikkea puhuimme avoimesti työn vaatimuksista jo haastattelussa. Lopputulos? Vähemmän väärin valittuja työntekijöitä ja enemmän oikeita matcheja.

Avoimuus = onnistunut rekrytointi

Rekrytoinnin tavoite ei ole vain löytää hyviä osaajia – vaan oikeita ihmisiä oikeisiin tehtäviin. Kun hakija tietää jo haastattelussa, mitkä asiat voivat olla haastavia, hänellä on paremmat edellytykset arvioida, sopiiko työpaikka juuri hänelle.

Kukaan ei odota täydellisyyttä, eikä sellaista työpaikkaa olekaan. Jokaisella työnhakijalla on asioita, joiden täytyy olla kunnossa ja toisia, joiden suhteen voi joustaa. Kun nämä asiat ovat tiedossa ja niitä käsitellään avoimesti jo haastattelussa, syntyy parempia rekrytointeja ja tyytyväisempiä työntekijöitä.

Siksi haastan kaikki rekrytoijat kysymään itseltään: mitkä ovat työpaikan hyvät, huonot ja rumat puolet – ja uskallatteko kertoa ne? Avoimuus ei vähennä rekrytoinnin onnistumisia, vaan parantaa niitä.