Välähdyksiä | Soldem

Välähdyksiä

Välähdyksiä

Kuulin ensimmäisen kerran puhuttavan itsensä johtamisesta vuonna 2000. Paikkana oli Hervannan ammattioppilaitoksen auditorio, mikä oli täyteen ahdettu eri alojen opiskelijoita. Luennon alkaessa kukaan ei tuntunut tarkalleen tietävän miksi valtaosa ensimmäisen vuoden opiskelijoista oli ahdettu samaan tilaan yhtä aikaa. Opettajien aloittaessa luennon selvisi että jollain tapaa tässä luennossa oli kyse siitä, että valmistuisimme kaikki opintolinjoiltamme suunnitellun 3 vuoden aikana. Aihe tuntui juuri, niin kiinnostavalta, että keskittyminen karkasi täysin tyttöihin, hyviin vitseihin ja ristinollan pelaamiseen vieruskaverin kanssa. Kaikkeen siihen mitä tehtiin ennen älypuhelimia😊

 

Yllätykseksemme opettajat eivät puhuneetkaan kuin hetken luennon alussa ja lavalla asteli keski-ikäinen mies, joka karjaisi kovaan ääneen, että kaikki muu ylimääräinen toimittaminen pitäisi lopettaa ja keskittyminen kannattaa siirtää häneen, koska hänen asiastansa todennäköisesti olisi hyötyä meille tämän koulun suorittamisessa ja muutenkin tulevaisuudessa. Sen jälkeen hän vielä toivoi kovaan ääneen, että kaikki ketä ei valmistuminen koulusta kiinnostanut tai yksinkertaisesti halunnut kuulla mitä oppeja hänellä oli jaettavana itsensä johtamiseen liittyen voisi poistua auditorioista heti. Suurin piirtein 20% opiskelijoista nousi ylös ja lähti tirskuen ulos. Ilme opettajien kasvoilla oli paljon puhuva, koska heidän mielestä valmennus oli kaikille pakollinen. Mutta tätä energistä ja eloisaa miestä tämä ei näyttänyt häiritsevän pätkääkään. Myöhemmin selvisi, että kyseessä oli Veikka Gustafsson, joka on suomen kansainvälisesti tunnetuin vuorikiipeilijä ja 17. ihminen maailmassa, joka on huiputtanut kaikki yli 8000 metriä korkeat vuoret. Vuonna 2000 hän oli vasta matkalla tähän isoon päämääräänsä, johon hän lopulta pääsi vuonna 2009.

Kirkkaimpana tästä luennosta on jäänyt mieleen kaksi asiaa. Ensimmäinen on se, ettei matka päämäärään kuulu olla koko ajan helppo, mutta ponnistelut tekevät tavoitteen saavuttamisesta entistä hienompaa. Ja toinen on unelman ja tavoitteen välissä on merkittävä ero.

Heti alussa Veikka kertoi, mitä hän tekee työkseen ja kuvaili kaikkia asioita, mitä hänen täytyy tehdä ja hoitaa ennen, kuin hän pääsee edes itse vuoren juurelle minkä hän aikoo kiivetä. Hän teki vuodessa n. 9 kk luentoja ja valmennuksia, eikä rehellisesti sanottuna pidä niistä läheskään yhtä paljon kuin vuorelle kiipeämisestä, mutta rahat on jostain saatava kiipeilyreissujen rahoittamiseen. Valmennuksiin on myös valmistauduttava huolellisesti ja ne on myös toteutettava energisesti ja tosissaan, jotta tilaaja on varmasti tyytyväinen. Tämä on mielestäni todella hyvä esimerkki siitä, kuinka päämääränsä saavuttamiseksi ei voi aina valita sitä asiaa, mikä tuntuu itsestään mukavimmilta juuri sillä hetkellä, vaan täytyy kasvattaa kykyä valita pitemmän tähtäimen maali hetken hyvänolon tunteen sijasta. Veikan sanoin:

Aamulla kotiin nukkumaan jääminen kouluun lähtemisen sijasta tuntuu varmasti sillä hetkellä itselle hyvältä ja jopa järkevältä päätökseltä, mutta ei siitä varmaan kukaan lopulta mitään mielettömiä onnistumisen tunteita ole saanut. Se, että päättää joskus lähteä kouluun väsymyksestä huolimatta kertoo siitä, että on valmis ylittämään omat mukavuusalueensa rajat ja päättänyt johtaa itseään kohti tavoitteita.

Unelmointi on tärkeä taito, mikä meillä kaikilla on syntyjään. Unelmointi on kykyä ajatella millaista oma elämä on parhaimmillaan ja unelmat tavallaan kannustavat ja tsemppaavat tekemään asioita.

Unelman ja tavoitteen välissä on kuitenkin merkittävä ero. Veikka puhui luennollaan siitä, kuinka unelmat alkavat muuttumaan tavoitteeksi siinä vaiheessa, kun alamme tekemään suunnitelmaa miten unelma saavutetaan. Tällöin tämä onnellisuuden huipentuma alkaa muuttumaan konkreettisiksi toimenpiteiksi ja ensimmäisen kerran se on jotain todellista.

 

Sauli Nissinen
Koulutus- ja rekrytointijohtaja

03.06.2019

Soldemin matka kohti menestyksekästä yhteistyötä

”Could we invent a more powerful, more soulful, more meaningful way to work together, if only we change our belief system?” Tällä Frederic Lalouxin lausahduksella alkoi oma syvällisempi matkani siihen, miten ja miksi yhteistyötä kannattaa lähteä edistämään yrityksissä.

22.05.2019

Heidin menestystarina

02.05.2019

Sailan menestystarina

Minä olen Tynin Saila =) Sain pyynnön kertoa hieman itsestäni ja Soldem-taustastani niin tässäpä sitä tarinointia tullee!  Soldemilla olen työskennellyt vuonna 2012 vajaan vuoden, jonka jälkeen tein niin sanonut come-backit kesäksi 2014. Siinä välissä olin Australiassa reissaamassa (Kiitos Soldemille vain; teillä ollessani sain kipinän ja rohkeuden tämän haaveen toteutukseen! :) Olen kotoisin Taivalkoskelta Pohjois-Suomesta. Päädyin Soldemille, kun halusin muuttaa Tampereelle. Mietiskelin, että millaista työtä lähden hakemaan, ja päädyin hakemaan puhelinmyyntityötä

27.03.2019

Selinan menestystarina

06.03.2019

Onnelliset kohtaamiset chatin välityksellä

Puhelinmyynti on tullut pinnalle jo 1990 luvulla (Wikipedia n.d), sillä sen avulla yritys kontaktoi asiakkaitaan erittäin vaivattomasti molempien osapuolten näkökulmasta. Se ei vaadi myyjältä, eikä asiakkaalta läheistä läsnäoloa, vaan mahdollistaa etäyhteyden puhelimen välityksellä. Puhelimitse osapuolilla on mahdollisuus fyysiseen kontaktiin äänen välityksellä, jonka avulla myyjä voi asenteellaan ja äänensävyllään vaikuttaa tunnelmaan. Myöskin asiakkaan äänestä usein voi arvioida hänen kiinnostustaan, sekä läsnäoloa. Kuitenkin, kun vuorovaikutus tapahtuu chatpalvelun avulla, ei fyysistä kontaktia ole mahdollista vahvistaa, sillä vuorovaikutus tapahtuu kirjoittamisen välityksellä nonverbaalisena.

16.01.2019

Oppisopimusopiskelua työn ohessa?

Minä olen Hanna ja työskentelen tällä hetkellä Soldemilla Telian chat-myyjänä. Tulin töihin Soldemille vuoden 2017 syksyllä. Olen aiemmalta koulutukseltani laulunopettaja, mutta haaveenani on ollut saada uusi koulutus ja vaihtaa alaa. Etsin siis uusia töitä reilu vuosi sitten ja Soldemin työpaikkailmoituksessa mainittiin mahdollisuus oppisopimusopiskeluun.