Elämä on yhtä neuvottelua, myyntitaidot auttavat

Myyntitaidot- juttusarjassa Soldemin työntekijät kertovat omia näkemyksiään siitä, miksi myyntityön tekeminen on hyödyllistä ja missä muualla työssä opittuja taitoja voi käyttää. Toijalassa asuva Jasmiina on työskennellyt nyt muutaman vuoden Soldemilla.

Työskentelen vastuuhenkilön roolissa AIGin vakuutusmyynnissä. Työnkuvani on toiveideni mukaisesti uudistunut, sillä hetki sitten pääsin aloittamaan kapteenin roolissa toimimisen. Nämä ovat olleet toivottuja muutoksia. Työssäni haluan olla helposti lähestyttävä, sillä perehdytän uusia myyjiä työhön ja on tärkeää, että he uskaltavat kysyä mitä tahansa. Olen ollut nyt myyntialalla neljä vuotta ja tehnyt puhelinmyyntiä joskus aikaisemminkin.

Työn tekeminen on tuntunut luonnolliselta alusta asti, sillä olen aina kokenut olevani hyvä puhumaan ja neuvottelemaan, se onkin yksi syy, miksi haluan tehdä myyntityötä. Jo ensimmäisten kuukausien jälkeen, koin myyntityön olevan minun juttuni, sillä tulosten lisäksi pääsee tutustumaan ja keskustelemaan erilaisten ihmisten kanssa.

Myyntitaidoista on hyötyä jokaiselle

Olen huomannut, että myyntitaitoja tarvitsee elämässä ihan kaikessa. Pitää pyrkiä neuvottelemaan itselleen aina paras ratkaisu ihan arkisissa asioissakin, vaikka siinä kuka tekee kotityöt kotona. Sitten neuvotellaan omasta palkasta tai työoloista. Myyntitaidoista on jokaiselle hyötyä, sillä elämässä tulee usein vastaan tilanteita, joissa tarvitaan hyviä neuvottelutaitoja.

Vakuutusmyynnissä työskentely on auttanut minua siinä, että osaan kiinnittää huomiota myös omiin vakuutuksiini. Ostajana minulle on tärkeää, että olen hyvän myyjän kanssa tekemisissä. Myyjän täytyy olla sosiaalinen ja tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Ja silloin kun osaan asiakkaana haastaa myyjää, voin saada jopa paremman tarjouksen.

Suosittelen jokaista kokeilemaan myyntityötä edes jollain tasolla, sillä siitä saa aina jotain matkaan mukaan, vaikkei alalle suuntaisikaan. Olin joskus myös kaupan kassalla ja huomasin, että ihan kaikista ammateista saa jotain oppeja myöhempään elämään. Vuosien varrella olen oppinut lukemaan pienien eleiden kautta ihmisiä. Pystyn esimerkiksi tulkita ihmisen äänestä tunnetilaa, jos asiakas kuulostaa tietynlaiselta niin sieltä tulee melko varmasti kauppa. Olen kova jännittämään, mutta tätä työtä tekemällä se on mennyt ohi ja itseluottamukseni on noussut. Kun tiedän että osaan ja pystyn, minä pärjään. En osaa ajatella tekeväni muuta kuin myyntityötä.

Myyntivalmennuksia työn ohella

Toimeksiannon sisällä kehitetään ja tuetaan myyntiä muun muassa myyntivalmennusten avulla, joita Soldemilla suunnittelevat kapteenit ja tiimipäälliköt.

Kävin läpi puolen vuoden pituisen myyjän kehitysohjelman, joka on enää todistusta vaille valmis. Esihenkilöni piti koulutusta noin 10 henkilön kokoiselle ryhmälle, jossa oli helppo työskennellä. Myyjän kehitysohjelma oli suurimmaksi osaksi itsenäistä työtä ja tapaamiskertoja oli vain neljä. Luento-osuudet olivat hyvin keskustelullisia ja niiden jälkeen oli aina jonkinlainen kotitehtävä liittyen myyntiin, esimerkiksi omien myynnin lukujen seuraaminen ja kehittäminen euromääräisesti tuntia kohden. Näin ollen sai aina uusia näkökulmia työskentelyyn. Lopputyö olikin hyvin laaja, monen eri lähteen hyödynnettävä essee liittyen onnellisiin kohtaamisiin. Kirjotin siitä, millaiset asiat vaikuttavat siihen, että jää onnellisen kohtaamisen fiilis ja miten tässä työssä voi luoda onnellisia kohtaamisia. Myyntitaitoni ovat parantuneet Soldemilla muun muassa näiden hyvien koulutusten ja muilta saamani tuen ansiosta.

Haluan olla uusien myyjien alkutaipaleissa mukana, sillä minulla on paljon annettavaa kokemukseni ja osaamiseni kautta ja voin siksi tukea heitä parhaalla mahdollisella tavalla kaikessa.