Huippumyyjäksi voi oppia, tahto pitää olla

Myyntitaidot -juttusarjassa Soldemin työntekijät kertovat omia näkemyksiään siitä, miksi myyntityön tekeminen on hyödyllistä ja missä muualla työssä opittuja taitoja voi käyttää. Millaista myyntityö on Soldemilla?

Olen Elias Lappalainen ja olen työskennellyt Soldemilla kohta puoli vuotta. Myyjän työtehtävän lisäksi toimin tiimikapteenina, eli osallistun tiimissäni myynnin kouluttamiseen. Vaihdoin Soldemille toisesta myyntityöstä keväällä, koska minusta tuntui, että täällä on hyvä olla ja homma toimii. Teleoperaattorikenttä on minulle uusi ala, joka kiinnosti, sillä Telian brändi on hyvä ja tunnettu. Erityisesti pidän siitä, että työssä mennään tuote eikä hinta edellä. Vaihdos ei ole sinänsä iso, mutta osa tuotteista on minulle uusia. 

Ennen Soldemia olen tehnyt paljon erilaisia töitä, esimerkiksi ajanut kuorma-autoa. Niin työ-, kuin arkielämässäkin sosiaaliset taidot ovat vahvuuteni ja minulle on tärkeää, että voin hyödyntää niitä. Tykkään tehdä myyntiä, sillä pääsen olemaan ihmisten parissa ja käymään monia mielenkiintoisia keskusteluita. Olen työssäni kilpailuhenkinen ja tuloshakuinen, tietyllä tavalla olen sellainen maalintekijätyyppi, sillä onnistumiset – myyntityössä kaupat – kannustavat minua suuresti eteenpäin. 

Kaikista tärkein asia myynnissä, on myydä ensin itsensä ja sitten vasta palvelu tai tuote.

Myyntitaitoja käytetään arkisissa tilanteissa 

Arkielämässä myynti- ja neuvottelutaidoista on hyötyä monissa tilanteissa. Yksinkertaisimmillaan esimerkiksi, kun mietitään mikä leffa katsotaan. Kaikki on aina neuvottelua ja siinä samalla tietyllä tapaa myyntiä. Haastavassa neuvottelutilanteessa annan ymmärtää, että toinen saa päättää, vaikka olen itse tehnyt jo päätöksen. Oma mielentila on tärkeä, kun yrittää ajaa omaa asiaansa läpi. Töiden ulkopuolellakin myymme usein näkökulmiamme ja agendojamme. Tätä niin sanottua itsensä myymistä tapahtuu välillä tiedostamattakin.  

Myyntitaidot avaavat todella monia ovia työnhakijoille. Kun haet työpaikkaa, kaikki kandidaatit ovat samalla viivalla. Jotta pääset edes haastatteluun ja vieläpä erotut joukosta, tarvitset myyntitaitoja. Tulevaisuuden työelämässä esimerkiksi tilanteessa, jossa monta tiimiä tekevät sillanrakennusprojektista ehdotuksen, se tiimi voittaa joka omaa parhaat myyntitaidot. Opettajana taas opit pitää myydä oppilaille kiinnostavasti, jotta oppilaat ”ostavat” ne. Se on osaksi psykologiaa ja hyvästä ihmistuntemuksesta on hyötyä. Kaikista tärkein asia myynnissä, on myydä ensin itsensä ja sitten vasta palvelu tai tuote.  

Oppiiko vanha koira uusia temppuja? 

Myyntikokemusta minulla oli neljä vuotta, kun aloitin täällä. Ovatko myyntitaitoni parantuneet siitä mitä ne ovat olleet parhaimmillaan? Siihen minulla ei ole suoraa vastausta. Ne, jotka ovat vasta aloittaneet ilman myyntikokemusta, ottavat isoja askeleita nopealla tahdilla. Kun on enemmän kokemusta, kehitystä ei aina huomaa niin nopeasti, vaan opitut asiat ovat enemmän hienosäätöä. Toki saamme paljon vinkkejä, koulutusta ja tukea esihenkilöiltä, joten kehitystä tapahtuu vääjäämättä. Olen saanut myös tiimikavereilta hyviä vinkkejä, jotka ovat sopiva lisä myynnin työkalupakkiini. 

Huippumyyjällä on tahtoa ja opittua taitoa

Osaltaan myyntitaidot ovat ajatusmaailma ja ideologia. Kaikki voivat oppia myyntitaitoja, koska pienistä oikeista asioista koostuu suurempia onnistumisia ajan kanssa. Kaikki teoria, ”myyntitekniset taidot” on mahdollista oppia, mutta tahtoa ei voi opettaa. Teorian opiskeleminen tukee omien vahvuuksien hahmottamista. Mielestäni suuri osa onnistumisista koostuu siitä, että omaa oikean tahtotilan. Huippumyyjä ei lannistu epäonnistumisista, vaan jatkaa yrittämistä. Ei ole olemassa synnynnäistä bussikuskia, lääkäriä tai myyjää, vaan kaikki ne ovat opittuja taitoja. Lyhyesti sanottuna asenne ja tahtotila ovat talon pohja ja perusta, koulutus ja ajan tuoma kokemus rakentavat sitten muun siihen päälle.