Soldem tiimityö

Tiimikavereiden tuntemisella on valtava vaikutus työssä jaksamiseen

Meillä Soldemilla vahvat tiimit ovat avainasemassa hyvinvoiviin ja sitoutuneisiin ihmisiin, onnistuneisiin asiakaskohtamisiin sekä menestyneeseen liiketoimintaan.

Olemme vuosien varrella tutkineet paljon tiimejämme ja löydöksiemme kautta kehittäneet toimintaamme. Uuden työkalun käyttöönotto oli yksi askel vahvojen tiimien edesauttamiseksi.

Alla oleva kirjoitus haastattelustani on julkaistu alun perin Smoothteamin sivuilla 12.5.2022.

Tiimeissä opitaan yhdessä

Työtä teemme aina tiimeissä. Tämä nopeuttaa oppimista, lisäksi tiimin tuki on erittäin tärkeää esimerkiksi hankalan asiakaskohtaamisen jälkeen. Tiimeillä on vetäjät, mutta paljon opitaan myös tiimikavereiden kanssa sparraamalla. Tiimimme elävät jatkuvasti: tulee uusia tiimejä, vanhoja puretaan tai tiimejä yhdistetään esimerkiksi asiakastarpeen mukaan.

Pandemia iski yhteisöllisyyteen

Pandemian alkaessa etätöihin siirtyminen onnistui yllättävän kivuttomasti. Kaikki sujui aluksi hyvin, mutta vuoden 2020 loppupuolella alkoi näkyä, ettei töissä ollut enää niin mukavaa ja yhteisöllisyys oli alkanut heikentyä.

Erityisen hankalaa etäaikana on ollut perehdyttäminen ja uusien työkavereiden tuominen tiimeihin. Uudet työntekijät eivät välttämättä ole tavanneet yhtään soldemlaista kasvotusten, vaan kaikki on pitänyt tehdä etänä.

Vahvoissa tiimeissä ihmiset tuntevat toisensa

Perehdyimme tarkasti tiimeihin, joissa jaksettiin parhaiten ja oli vähän vaihtuvuutta. Näihin tiimeihin myös uudet soldemlaiset pääsivät helposti mukaan.

Vahvoja tiimejä yhdisti erityisesti yksi piirre: ihmiset tunsivat niissä toisensa. Tällaisissa tiimeissä naurettiin yhteisille asioille ja heitettiin läppää mutta keskusteltiin myös henkilökohtaisesti tärkeistä asioista, jotka eivät liittyneet töihin. Nämä tiimit olivat vahvoja jo ennen pandemiaa, eikä etätöihin siirtyminen heikentänyt merkittävästi työhyvinvointia.

SmoothTeam parantaa tuntemista ja hyvinvointia

Kun kuulin SmoothTeamista, ajattelin että tämähän on meille loistava työkalu, koska työhyvinvointi niin vahvasti linkittyy ihmisten tuntemiseen. Jos opit edes muutaman prosentin paremmin tuntemaan tiimikavereitasi, ihmissuhteistasi tulee merkityksellisimpiä ja jaksat töissä huomattavasti paremmin.

Aiemmin olemme hyödyntäneet esimerkiksi persoonallisuustestejä, mutta pelkästä analyysistä ei juuri kostu vaan tarvitaan vielä erikseen valmennusta. SmoothTeamissa tehdään aluksi sopivan kattava itsearvio, minkä jälkeen keskitytään juuri siihen olennaiseen asiaan, eli miten tiimissä hyödynnetään eri ihmisten vahvuuksia.

Pysyviä muutoksia tiimien tapaan toimia – ja kiinnostavia havaintoja

Simulaatiot ovat tuoneet pysyviä muutoksia tiimien tapaan toimia. Simulaatioissa kohdatut tilanteet ovat jääneet elämään jopa tiimien kielenkäyttöön ja keskinäiseen vitsailuun.

Erittäin tärkeää erityisesti nuoremmille työntekijöille on se, että simulaatio on hauska yhteinen kokemus. Yhdessä nauraminen on olennaista.

Simulaatioissa on ollut myös hauskoja ja yllättäviäkin kokemuksia. Esimerkiksi kaikki tiimikaverit ovat voineet luulla yhden kollegan pitävän esiintymisestä, mutta selviää, ettei se olekaan hänelle mieluisaa.

Lisäksi simulaatio antaa arvokasta tietoa tiimin koostumuksesta ja mieltymyksistä. Tiimi voi esimerkiksi havaita, ettei yksikään sen jäsenistä pidä ristiriitojen käsittelystä. Tämä voi aiheuttaa ikävien asioiden patoutumista, kun niitä ei haluta käsitellä. On mahtavaa, kun tiimi tiedostaa tämän ja päättää yhdessä selättää konfliktipeikon.

Tunteminen ohjaa suhtautumaan positiivisesti

Etenkin etäaikana on ollut liian helppoa ymmärtää toisen kirjoittama viesti ”väärin”, jos ei tunneta toista henkilökohtaisella tasolla tai olla edes ikinä tavattu kasvotusten. Mitä paremmin tunnemme tiimikaverimme, sitä helpommin suhtaudumme heihin positiivisesti.

Ihmisille on myös tärkeää, että heidät huomataan ja heidät tunnetaan. Simulaatiossa kaikki pääsevät kertomaan itsestään ja perustelemaan valintojaan.

Simulaatioiden tulokset näkyvät myös viivan alla

SmoothTeamia valitessamme mietimme työhyvinvoinnin parantamista, emme esimerkiksi kauppojen määrän lisääntymistä. Simulaatioiden hyödyntäminen voi kuitenkin näkyä myös viivan alla. Tutuksi tulleen tiimin tarjoama tuki ja turva sekä ymmärrys siitä, että myös asiakkaat ovat yksilöllisiä ihmisiä, näkyy asiakaskohtaamisten parantuneena laatuna.

Suosittelen SmoothTeamia erityisesti, kun tiimin kokoonpano vaihtuu

Suosittelen SmoothTeamia erityisesti kaikkiin työpaikkoihin, joissa tiimien kokoonpanot vaihtelevat paljon. Simulaatiot toimivat tällaisessa paikassa älyttömän hyvin.